«Fem glass går bra, om han bare venter litt nå. Ikke drikker for raskt, da går det kanskje bra. Jeg følger med, men det begynner å gjøre vondt. Rett bak navlen gjør det vondest.»
Ordene stammer fra en kvinne som i dag er voksen. I dette tilfellet skildrer hun en julaften da hun var ti år gammel.
Det var ikke første gangen pappaen hennes drakk litt for mye på julekvelden. Forventningene om hva som lå under treet var derfor fraværende. I stedet handlet alt om når pappa ville forandre seg.
Dessverre bruker mange barn mye tid på å bekymre seg over voksnes drikking i julen.
- Det er både opprørende og trist å tenke på at noen barn har det på denne måten. Julefeiringen deres skal være full av gode opplevelser, men i stedet blir den ødelagt av voksnes alkoholbruk, sier daglig leder i AV-OG-TIL Kari Randen.
Desember er en av årets absolutt fuktigste måneder, fylt av festlige anledninger. Når alkoholkonsumet i befolkningen stiger får det konsekvenser – også for de minste. I Leirfjord vil innbyggerne merke at de blir satt fokus på dette gjennom informasjonsmateriell som er utdelt til foreldre gjennom ca. 155 barnehagebarn.
- Tenk gjennom alkoholbruken din slik at barna slipper, sier AV-OG-TIL Koordinator Einar Einmo.
AV-OG-TIL har laget en film basert på historien om den ti år gamle jenta. Hun teller antallet enheter faren drikker. Det er et eksempel på hvordan julen kan oppleves av barn. Se filmen på AV-OG-TILs Facebook-side her:
https://www.facebook.com/avogtil/videos/1226932720678079
Gode råd for en fin jul:
- Ha alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye du skal drikke, når det er barn til stede.
- Husk at barn ofte merker en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det går fra å være trivelig til utrivelig for barna. Barn liker ikke å se at foreldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.
- Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klare for det. Gjør alkohol til et «ufarlig» og naturlig tema. Følger du disse tipsene, kan det bli en fin prat:
- Vær konkret og ta barnet på alvor.
- Ikke bagatelliser eller avfei det barnet sier.
- Vær åpen og interessert i det du blir fortalt.
- Stiller du spørsmål, må du være innstilt på at du kan få upopulære svar eller vanskelige spørsmål tilbake.
- Unngå ledende spørsmål.
- Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.
Hva kan du gjøre hvis du ser et barn som sliter på grunn av voksnes alkoholbruk?
- Ta kontakt
Hvis det gjelder et barn i nærmiljøet ditt, kan du snakke med det. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du blir glad for å se det. Inviter gjerne barnet med på ting. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie.
- Snakk med andre voksne
Det kan være fornuftig å dele bekymringen med noen andre som kjenner barnet, for eksempel en lærer, helsesøster eller andre voksne i nærmiljøet. Ser de det samme som deg? - Skulle du fortsatt være bekymret, kan du ringe det lokale barnevernet eller Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111.